Sayın Şebnem hanım ve Akhan Tarım yetkilileri sizlere geç cevap verdiğim için kusuruma bakmayın.
Şebnem hanımın beni aradığı tarihte Eşimle birlikte Ardahan ili Hanak ilçesinden Aydın ili Bozdoğan ilçesine yeni gelmiştik. Diyeceksiniz bu seyahat neyin nesi? Eşim Özlem Tabar Hanak noteri idi şimdi ise Tayin oldu Bozdoğan noteri olarak bende peşinde geziyorum. Dört yıl kadar önce İstanbuldan bıkanlardanız emekli olmadım ama yarı emekli hayatı sürmekteyim. 1990 lı yıllarda yapmış olduğum 7-8 yıl kadar besicilik ve bir kaç yıl da arıcılık olarak izah edebileceğim üreticilik uğraşım oldu. Ortağım ileri derece Nur cemaatinin adamlarından olduğu için ürettiğimiz hayvanları kurban döneminde cemaatin kuran kursu ve öğrenci yurtlarına çeşitli tasvip etmediğim yöntemlerle pazarlaması sonucunda üç beş bir şeyler kazandık. Lakin yapılan olay hepten yanlış benim ve yaşam felsefeme ters.
Ardahan ilinde tekrar arı alıp arıcılık yapmaya başlamam sonucunda bu kovanı geliştirmeye çalıştım halende geliştirmeye devam ediyorum. Kovan üzerinde çalışma isteğim aradığım gibi bir kovan bulamamamdan kaynaklandı.
Kovanda olmazsa olmazlar
1 Kovan mutlaka 43,5 ile 50,5 CM ölçülerinde Langsrth olacak.
2 Kovanın altı açık olacak
3 Kovan kapağının havalandırmaları olmayacak.
4 Kovan polen tuzaklı olacak polen toplamak için. Polen toplanmadığı dönemlerde ise arı için çok daha önemli olduğunu göreceksiniz.
5 Kovan mutlaka parçalı olmalı altı veya altlığı ayrılabilmeli. Dönem dönem altı yedeğiyle değiştirilmesi gerekiyor.
6 Kullanılan malzeme doğal olmalı doğal olmayan malzeme minimumda tutulmalı.
Birkaç birşeyler yazdım lakin bu işler bu kadar basit değil. Yaklaşık üç yıldır Kovan için harcadığım para 20,000 TL yi geçti. Bu esnada bir kaç uyanık bir kaç kovanımı satın alıp taklit yöntemine gittiler. Sonuçta hiç bir şey üretemediler, Üretim sıfır çünkü kullandığım malzeme ekonomik olmadığı için maliyet hiç birini kurtarmadı. Kaliteli bir ürün olsun dediğimiz zaman kullanılan malzeme fiyatı uçurup sonunda pahalı bir mal olduğu için kimseye izah edemiyorum veya (TAKLİTÇİLER) edemiyorlar.
Kovana şöyle yaklaşın: Kovan doğada yağmura, soğuğa, güneşe maruz kalan ve dayanmasını beklediğmiz bir ürün. Bu zor şartlara da ancak kaliteli malzemelerle yapacağımız kovan dayanır. Şöyle ki evimizin içerisinde kullandığımız bir etajer bir kaç yıl sonra çekmecelerinde veya kapaklarında sorunlar başlatıyorsa Kovanın Yağmurun Güneşin altında sonucunu düşünemiyorum.
Bir kovan maliyeti yaklaşık 60 ila 80 Tl arasında (inşaat kerestesi değil) keresteden ibarettir. Yaklaşık 20 TL de Aksesuarı var Toplam da işçilik hariç 100 TL gibi görünür. Bir marangoza siz bu malzemeleri verin en az 100 TL de (1 malzeme + 1 işçilik) işçilik ister etti mi size 200 TL. Buyurun çıkın içerisinden.
Kovan imalatın da oluşan bir başka sıkıntı: Amatör arıcılar kovan dediğin nedir ki dört tahtayı kesecen çiviyle çakacan altını üstünü kapatacan önünede bir giriş çıkış kapısı açacan ahan da sana guvan. Maaliyeti yaklaşık 50 TL. Maalesef böyle olmuyor. Birde küçük amatör marangoz makinaları ve malzemeleri alıp; Uzman ve tecrübeleri olmadığı için dönülmez sakatlanmalar oluyor. Üzülerek bu olaylarıda hatırlatmak istedim.
Gelelim TERMO kovana Termo kelimesi galiba sıcaklık la alakalı. Arı üşümez arkadaşlar Arı bizler gibi değil Arı soğuk kanlı bir canlıdır. Arı günümüze ağaç veya kaya kovuğunda ulaştı plastik bidon içerisin de değil. Geçen yıl Marmaris te (Arıcılık kongresinde) İzmir Karaburun bölgesinden Ahmet Ceylan ile karşılaştım ve kendisine Plastik altlığı sordum. Sorum: Sizin arılığınız da bunlardan var mı? dedim, kendisi yok dedi. Ahmet ceylan iyi bir arıcıdır Bereket TV de Avni Halil oğluyla proğram yapar Ahmet Ceylan nın söylediği her kelime benim için doğrudur. Avni Halil oğlu TV kanalının da para kazanması için çalıştığını söyleye bilirim. Şimdilik bu kadar yazıyorum yine sizlere bilgi amaçlı yazmaya devam ederim beni her zaman arayabilirsiniz.
Tarımsal üretim zor zeneattır gelişmiş ülkelerde mutlaka devlet desteği vardır sizlerde mutlaka devlet desteğine müracaat ediniz.